relativ vind

Hvordan jeg oplevede min PPL uddannelse – og flyver videre…

June 6th, 2010

Mere flyvning – lektion 14, 15,… -og 17!

Det meste, by geirr.

Så var der weekend, med godt vejr, og jeg havde booket hele lørdag og søndag formiddag, så denne gang blev der tæsket løs, i mange timer. Og det var sjovt!!
Lørdag, var det afsted for at flyve lektion 14, som bestod af airwork, og 40 minutter solo, og lektion 15, som var 1,5 timer solo-tur.
Juhu!! Masser af solo-tid, mange landinger, og tid til at prøve ting selv, uden instruktør. MEGET lærerigt.
Startet lørdag, med ny instruktør, og igen et hyggeligt bekendtskab, og det hele gik så godt, at jeg kan sidde og skrive om det nu. Jeg startet med at flyve ud fra Randers, hvor der var klub-dag, så der var masser af aktivitet og fly som skulle i luften. Det er altid lidt spennende når der er lidt trafik, men det kan også blive en stressfaktor. Jeg er lidt mere bange for at dumme mig i påsyn (eller påhør på radioen) af alle de andre piloter som flyver rundt. Nå, take-off gik OK, men jeg har lagt til mig en dårlig vane i starten. Det er noget med forkert brug af ror, lige efter take-off, og det gentog sig mange gange. Øv, troede jeg havde kontrol der, men jeg vinglet lige lovlig meget efter at hjulene slap. Men man kan vel lære det også. Ud fra Randers, direkte mod Hadsund, for kort græsbane, med tilhørende starter og landinger. Først et par med instruktøren, så fem landinger uden. Alt gik, men ikke alt gik super godt. Fik pludselig problemer med at jeg drejede ind på basen for tidligt, med det resultat at jeg kom ind, alt for højt. En gang kom jeg til at lande langt inde på banen, og det er ikke så godt når banen er kort. Der var ingen sikkerhedsrisiko, men jeg valgte at stoppe, taxe tilbage til enden af banen, for en ny start. Neste gang kom jeg for højt ind igen, og kunne ikke komme ned i tide! Så blev det en overskydning. Når jeg ligger og laver landingsrunder, så har jeg nok at hænge fingrene i, så jeg skulle lave endnu en høj anflyvning før jeg fattet hvorfor jeg kom så højt ind. Så jeg tog en ekstra runde, hvor jeg drejede ind senere, og så blev det meget bedre. Vigigt pointe – gør det rigtigt i hele runden, så laver man færre fejl, og skal ikke “jagte” idealsporet. Det kommer nesten af sig selv, og det sparer en for en masse arbejde og stress. Fedt nok. Synes jeg lærte noget, og det er altid godt.
-Frokostpause – dvs. et medbragt pølsehorn og lidt vand, så var det op alene for lektion 15. Der står endel ting på lektionsplanen, som jeg også ville gøre, men hvis man ikke gør alle tingene 5 gange, så tager det altså ikke 1,5 time, at lave programmet. Instruktøren sagde også, at jeg bare skulle flyve lidt rundt, og hygge mig, og opleve flyvningen, blive kendt i området, osv. Jeg ville prøve at gøre det, og samtidig undgå at flyve ind i Århus TMA, eller Aalborg TMA, og når man ser på kortet er der jo masser af plads, mellem de to områder, men når man skal brænne af 1,5 time, så kommer man jo langt. Grunden til at jeg ville undgår Århus og Aalborg var at jeg ikke ville dumme mig for meget på radioen. Forkert beslutning, men noget som jo er tilladt osv. Set i bakspejlet, så ville det være bedre at være i kontakt med dem for at få trafikinformation osv. Øvelserne var 30 og 45 graders drej, langsom flyvning med og uden flaps, stigedrej, nedstigningsdrej, og lidt sight-seeing. Det var veldig sjovt, og når der ikke var nogen instruktør, og jeg havde endel tid, så kameraet blev trukket frem, for nogle billeder af udsigten. Motivene var ikke specielt gode, men det fede var bare at gøre det, fordi man kunne! Fik lavet øvelserne et par gange, med godt resultat (om jeg må sige det selv!) Tilbage til Hadsund for at hente instruktøren og så tilbage til Randers. Så juhu, til en god lang dag i luften. Må også indrømme at jeg var godt træt da jeg kom hjem :-)
Udsigt over Østjylland
—-
Søndag: Lektion 17
Og her ser det ud som om jeg har hoppet over en lektion, og det gjorde vi også. Jeg manglet noget forberedelse ifm med lekt.16, som var endel navigering, og det blev svært at gennemføre det som planlagt. Så i stedet for 1 time nav, så blev det 2 timer med IFR øvelser, stall øvelser, VOR navigering, radar vectoring, Touch and go i Aalborg, MDR navigation som hele tiden blev afbrudt pga. mange pludselige og uforudsigelige motorbrande og motorstop. Altså ikke på rigtigt, men for sjpv, for at øve nødprocedurer. Lovet mig selv at øve mere på dem hjemme ved spisebordet. Jeg ser ud som en idiot, når jeg har lagt en tegning at instrumenterne på bordet derhjemme, og en tus som gashåndtag, en blyant som mixture, en anden som forvarmer, osv. Så sidder jeg der og giver gas med en tus, og griber i tomme luften ved siden af stolen for at checke at benzintilførslen. Konen ryster på hovedet, forståeligt nok. Det bedste med i dag, var at stort set alt hvad jeg lavede gik bedre end før, plus at anflyvning af Aalborg, som simuleret IFR med vectoring, var meget sjovt.
Så nu skal jeg forberede lektion 16, og ser umådelig frem til den sidste del af lektion 17, som er spin øvelser… Der kan man nemlig vælge at bruge den samme flyver (en aldrende og astmatisk C-150), eller en Zlin, som er akro-godkendt. Gæt hvad jeg vælger! -no-brainer, jeg venter med den del til jeg kan prøve Zlin’en! Det bliver totalt sjovt!
Kan i alle sammen hygge jer derude, og flyv pænt!
G

Back Top

Responses to “Mere flyvning – lektion 14, 15,… -og 17!”

 1. ditt bilde?

 2. but of course – tok det på min fine solotur. Ser meget idyllisk ut – fint vann osv. Det eneste bilde som jeg syntes var ok.
  G

  geirr at
 3. Thank you, I have recently been searching for information about this subject for ages and yours is the best I have found so far.

 4. -I’m glad it was helpful :-)
  G

  geirr at

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *