relativ vind

Hvordan jeg oplevede min PPL uddannelse – og flyver videre…

April 30th, 2012

Store oplevelser

Det meste, by geirr.

Omsider har jeg taget et billede, som denne gang måske ikke er så spennende, men det er altså undertegnede på ENCN (Kjevik, Norge), men jeg foregriber begivenhederne.

Fra begyndelsen… I fredags, var jeg ude en kort tur, for at forberede migselv, og flyveren på en tur til Norge. Det blev en halvtimes tid, med flyvning, hvor jeg gjorde mig bekendt med nogle af de mere avancerede funktioner i flyveren, samt checke at ting var OK, til turen i dag. En flyverkammerat, som jeg mødte under radiokurset til BEG (engelsksprogligt radiocertifikat), og jeg havde planlagt turen i lang tid, så jeg ville være sikker på at jeg kunne betjene nogle af de funktioner, jeg ikke har vært vandt til at bruge. Blandt andet autopilot, og VOR navigation. Det blev testet og der blev landet, og jeg lavet en note til mig selv – husk lidt større/bredere landingsrunde. Det var en godt tur, og autopiloten blev testet, og var meget god at blive fortrolig med. VOR nav. var jo ligesom man engang lærte det, og gik også udmærket.

Så blev det mandag, med tilsyneladende fine vejrudsigter, så vi tog til Randers, for at gøre maskinen klar, og klare det meste af forberedelserne. Vi havde taget fri begge to, så vi havde tid nok, og ingen hastværk med at komme afsted. Vi checket flyver, checket udstyr, og fik de sidste vejropdateringer. Skydekket var svært at sige om det blev bedre eller værre, men vejrtjenesten mente det blev bedre, så flyveplan blev indsent og bekræftet, og så tog vi afsted. Først mod AAL, så til Løkken, og derfra over vandet, mod Norge og ENCN. Skydekket ville ikke ligge helt ligeså højt som vi ønskede, og vi vurderede vores muligheder. Vi var kun lige udenfor den danske kyst, men med OK sigt og horisont, besluttede vi at fortsætte. Udover vandet, uden sikre referencer. Der var vand til højre og venstre og ligeud, og skyerne gjorde at vi ikke kunne se land i den anden ende. I 15-20 minutter gik det, så kunne vi se land, og følte os komfortable. Ramte vi så den rigtige kyst? jojo.

Vi havde på forhånd delt opgaverne mellem os, da dette var første udenlandstur for os begge, og radio+navigation blev udført af min kammerat, og jeg tog mig af flyveren. Det viste sig at være en rigtig god idé, og ingen af os følte at vi fik for meget at lave. På det lidt lange stræk over vand, kom autopiloten til sin ret, og det gav mig god tid til at verificere navigation, og at nyde udsigten. Usynlige grenser blev passeret, og så var vi i norsk luftrom. Det føltes ikke meget anderledes end det danske, og på radioen talte de engelsk ligeså godt, og de var ligeså venlige som man er vandt til. Landet på den anden side kom til syne, så begyndte navigationen mod ENCN. Det var lidt svært at se om det var den rigtige ø, eller fjord, man havde foran sig, men god planlægning gav pote, og vi ramte Kristiansand “spot on”. Igennem TMA, ctr og et par rapportpunkter, for en direkte finale til bane 04, en fin landing, og vi var i Norge. Fik anvist parkering, og inden vi havde nået at kravle ud af cockpittet, kom crew-bilen og hentet os, og kørte os alle de 100 meter til security, hvor vi blev gelejdet igennem tax-free shoppen, og fik lov til at handle. Vi kom jo fra det store udland :-)  Udenfor sto en kammerat og ventet. Ham og hans søn, havde set landingen, og ville gerne ønske os velkommen til Kristiansand. Det var verd en is og en kaffe, og så startet vi planlægningen af turen tilbage. Vejret var blevet en smule bedre, så vi nølte ikke, og indleverede ny flyveplan, og op i luften igen. Uden at gå det hele igennem – vejret var bedre, og vi kom lidt højere op en før. Lidt turbulent til at starte med, men efterhånden ren smør at flyve i. Samme vej tilbage, og ind over kysten syd for Løkken, via AAL og mod Randers. Landet fint i Randers, og afsluttet turen.

Konklusionen blev, en fantastisk lærerig dag, med god flyvning, og en stor følelse af at mestre noget man havde øvet sig på. Simpelthen fantastisk. Jeg ved ikke hvad vi havde forestillet os, men nogle myter blev aflivet, og “skumle” ting som flightplans blev ret ligetil. Radiosnak på engelsk blev ikke så belastende som vi havde troet, så vi lærte at dette ikke skal frygtes, men planlægger man godt, er det superdejligt. En anden vigtig lærdom – neste gang tager vi nok ikke afsted uden GPS. Jeg har allerede nevnt at planlægning og god navigation bidrog til et godt resultat, men udover vandet, i lidt lavere højde end håbet, og ingen visuelle referencer til land, eller luftrom, så ville GPS gjort livet en smule nemmere.

Takker min kammerat for godt selskab, og godt gennemført tur!

Til sidst  – flyv sikkert! -og et bilde fra finalen til ENCN.

Finale ENCN

Finale ENCN

Back Top

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *