-er min blogside, hvor jeg vil blogge med lidt billeder, og tekst, om min vej til PPL-A certikat. På normalt sprog hedder det flycertifikat, som giver rettigheder til at flyve (i mit tilfælde) en en-motors, stempelmotor drevet flyvemaskine, som kan lande på land (på fagsproget SEPL – Single Engine Piston Land.) Men det eneste jeg vil er bare op i luften og flyve, da det har vært en mangeårig drøm, som jeg omsider får realiseret.
-er i areodynamik, den retning luften beveger sig, i forhold til f.eks. en flyvemaskin. Et vigtigt begreb, hvis man vil tale om hvordan en flyvemaskine flyver.
Så langt så godt – jeg har kun lige startet bloggen, men der er flere ting der skal være på plads, inden man kommer ud at flyve, og vejen til PPL-A, består af flere dele;
- Flyteori – med tilhørende eksamen.
- Radioteori – med tilhørende teoretisk/praktisk eksamen.
- Medicinsk godkendelse – med tilhørende undersøgelse.
- Flyvetræning, med en praktisk prøve til sidst.
Jeg startet med at få en medicinsk godkendelse, som i mit tilfælde er en Med Class II.
Med Class II er for privatpiloter, men hvis man skal blive professionel pilot, skal man have en Med Class I, og dette kan man kun få efter en undersøgelse på Rigshospitalet. Får at få en Med Class II, skal man besøge en flyvelæge, og checkes for diverse ting. Ikke noget skræmmende, men almindelig god fysik, og almindeligt syn. Man kan godt bruge briller, hvis forskellen mellom korrektion på øjnene ikke er for stor. Farveblindhed, stopper en heller ikke fra at flyve som privatpilot, men sætter begrænsninger i nogle ting i forhold til flyvning.
Så var det teoriundervisning, som kan tages på en skole, eller i en flyveklub, som har godkendelse til dette. Det består af flere fag, herunder meteorologi, navigation, aerodynamik, motorlære, love og bestemmelser, menneskelig ydeævne og begrensinger, og meget andet sjovt, som til sidst ender med 4 eksamener, hvor man skal bestå, inden man får lov til at flyve. Det er Statens LuftfartsVæsen (SLV) som står for eksamen, og når den er bestået, må man godt komme i luften.
Videre skal der radioteori, og eksamen til, før man får lov til at flyve alene, og det gør de fleste efter ca. 15 timer med instruktør(siges det). Indtil det, kan jo instruktøren snakke i radioen, og det er faktisk lidt smart at man ved noget om radio og kommunikation, når man skal flyve. Det er et meget vigtigt bidrag til flysikkerhed, at andre ved hvor du er. Så radio er en fin ting. Jeg er i gang med radioteori nu, og forventer at jeg består eksamen om ca. 4 uger. Så er det bare flyvningen tilbage.
Praktisk flyvning – det måske sjoveste af det hele, og det som gør at man får brug for sin teori, og sine praktiske evner. Kravet til at få certifikatet er minimum 45 timer, hvorav mindst 25 timer med instruktør, og mindst 15 timer alene i flyveren (solo). Hvis skolen/instruktøren mener man er god nok efter dette, vil man have en praktisk prøve med en kontrollant fra SLV, og hvis man der kan bevise at man kan det man skal, får man sit certifikat. I modsat fald, skal man have flere timer, og en ny prøve.
Jeg har også lige startet med flyvningen, men her i foråret er vejret ikke det bedste, så lige nu er det langt mellem hver flyvetime. Håber på bedre vejr i påskedagene, så kan det være jeg kommer ud lidt mere.
[UPDATE]
Det er noget tid siden jeg startet, og nu står der ialt 17 timer i loggen, og det går fremover. Vejret nærmer sig sommerligt, så det bliver nok færre aflysninger pga det, og det er vigtigt at holde tempoet. Satser på 2-3 gange om ugen de neste par måneder, så kommer jeg måske i mål, i løbet af august.
G